Dislektik bireylerin okuma, kağıt üzerinde düşüncelerini ifade etme ve gramer konusunda yardıma ihtiyacı olacaktır. Ona yardım edebilecek bir akranıyla oturtabilirsiniz.
Okul ortamında akranları tarafından okuma sorunları olması nedeniyle istismara maruz kalabilirler. Sınıf ortamının ve atmosferinin düzlenmesi öğrencinizin özgüvenini ve öz saygısını geliştirmesi için yaralı olacaktır.
Diğer öğrencilerinize özel öğrenme güçlüğü (disleksi) hakkında bilgi vermeniz gerekir, bu bilgi dislektik çocuğumuzun anlaşılmasını sağlayacaktır. Unutmayın, bir dişlektik; olumlu ve teşvik edici bir ortamda, başarı ve öz değer duygusu kazanacaktır.
İşitsel kısa süreli hafızalarının güçsüz olması nedeniyle komutları anlamakta zorlanabilirler, anlayışlı olun.
Derste öğretilecek olanların, kavramların kısa bir notunun verilmesi ve işlenen dersin sonunda kısa bir özet verilmesi uygun olacaktır. Bu şekilde bilgileri uzun süreli belleğe kodlamak ve kısa süreli hafızaya getirmek daha olasıdır.
Ödev verdiğinizde çocuğun doğru ve gerekli olan bilgiyi yazdığını kontrol edin. Ona uygun ödevler vermek ya da uygun kitaplar almak çok daha doğru olacaktır.
Öğrencinize her akşam doldurması için bir kontrol listesi yapın, kendine güven ve sorumluluk duygunu geliştirmesi için bu listeyi doldurması için teşvik edin.
Bilgiye kolay ulaşabilmesi ve düzenli olarak çalışabilmesi, organize olma becerisinin de gelişebilmesi için klasör ve bölücüler kullanın.
Görsel hafızası zayıfsa, kopyalama minimumda tutulmalıdır. Kısa notlar veya maddeler halinde parçalanmış bilgiler çok daha yaralıdır.
Öğretmen öğrenciyi sınıf içinde görevlendirebilir, böylece sınıf öğretmenine yakın olmak çocuğu motive eder ve sınıf arkadaşları tarafından sempati kazanmasını destekleyebilir.
Tahtaya bilgi yazılacaksa her bir satır için farklı renk tebeşirleri kullanın, ya da farklı bir renk tebeşir ile her satırın altını çizin.
Yazının uygun aralıklı olduğundan emin olun.
Yazması için yazıyı mümkün olduğunca tahtada bırakın silmeyin.
Okumada tanıdığı kelimeleri ve bu kelimelerin bol tekrarını içeren yazılar tercih edin.
Mevcut seviyesi üzerinde kitaplar tercih etmeyin.
Sınıfta yüksek sesle okumak zorunda bırakmayın. Alternatif olarak, belki de çocuğa bir gün önce evde okunacak parçayı çalışması için verin.
Diğer çocuklarla birlikte, yüksek sesle okumak kolay olacaktır. Buna olanak sağlayın.
Bir yetişkinle eş sesli okumak onun için eğlenceli olacaktır. Fırsat bulduğunuzda onunla eş sesli okuyun.
Okuma etkinliklerinin eğlenceli olması gerektiğini unutmayın.
Yazılarında yanlışlıklar olmasını doğal karşılayın, daha küçük parçalar halinde yazmasını isteyin.
Dikte etme çalışmalarında mümkün olduğu kadar yavaş ve küçük parçalar halinde söyleyin, cümle ya da kelimeleri bolca tekrar edin.
Zorlandığı harf ve kelimelerle ilgili ayrıntılı çalışmasını sağlayacak ödevler verin.
Bazı dislektik öğrenciler matematikte iyi iken, bir kısmı matematikte zorlanır. Örneğin ekleme, artı, artış, toplam, bölme gibi genel matematiksel terimleri açıkça anlatın.
Kısa süreli bellek üzerine ağır bir yük yüklememek için problem basamaklarının sayılarını azaltın.
Egzersizleri daha küçük parçalar halinde yapın.
Problem çözümünü sözle ifade etmeleri ve her adımda gidiş yolunu konuşmaları için öğrencilerinizi teşvik edin.
Hesaplamaları esnasında hesap makinesi kullanmasına izin verin ve kullanması için ona yardım edin.
Çok duyusal kinestetik yöntemlerle sürekli matematiksel kelime provaları yapın.
Kırmızı kalemle bölüklerin noktasını koyun. Bu dislektik çocuğun görsel algısına yardımcı olur.
Çocuğa gerçekten fayda sağlayacak ödev verin.
Farklı ya da daha az talepkar ödevler tercih edin.
DİSLETİK BİR BİREYİN EĞİTİM HAYATI İÇİNDE KENDİSİNE YER BULMASI VE BAŞARILI BİR HAYAT SÜRMESİ SİZİN ELİNİZDE , LÜTFEN BUNUN İÇİN FIRSAT VE DESTEK VERİN!!
Commenti