top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıÖzge Uçak

Öğrenme Güçlüğünde Ödev Nasıl Olmalı

Yapılan araştırmalar özel öğrenme güçlüğü olan çocukların akranlarıyla aynı görevi yerine getirebilmek için, beyinlerini daha fazla çalıştırdıklarını ve enerji harcadıklarını gösteriyor. (Washington Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan bir araştırmaya göre beyinlerinin 4.6 kat daha fazla alanını kullanıyorlar.)


Bu nedenle ÖÖG olan çocuklara ödev verirken ödevin niteliğini göz ardı etmemek gerekir. Öğrencinin düşünme becerilerini geliştirici ve yeteneklerini en iyi şekilde kullanmalarını sağlayan nitelikte ödevler vermek en önemli hedef olmalıdır.




ÖÖG olan öğrencilere ödev verirken


Ödevin nedenlerini açıklayın !


Disleksili öğrencilere ev ödevi verilirken, neden verildiği de açıkladığında, öğrenciler görev üzerine daha kolay odaklanabilirler.


Ödevini tamamladığında ne olacağını bildirin!


Öğrenme güçlüğü olan öğrenciler, sonucu bildiklerinde daha iyi çalışırlar. Bu nedenle ödevi kontrol edip etmeyeceğinizin ya da nasıl ödüllendireceğinizin bilgisini verin.


Ödevlerin miktarını azaltın!


Ev ödevlerini bireyselleştirin ve pratik beceri kazanmasını sağlayacak miktarda ödev verin. Haftada bir kez yoğun bir ev ödevi vermek yerine, her gün kısa kısa ödevler verin. Böylelikle dislektik olan öğrenciler daha fazla bilgi alacak ve bilgilerini daha iyi pekiştireceklerdir.


Disleksisi olan öğrencilerin, yalnızca sınıfa yetişmek için her gün sıkı çalışmaları gerektiğini, onlarla aynı görevi tamamlamak için diğer öğrencilerden çok daha fazla zorlandıklarını unutmayın.


Ödev için zaman sınırlarını ayarlayın!


Öğrencilere ve ebeveynlerine, ödev üzerinde belirli bir süre çalıştıktan sonra öğrencinin durabileceğini söyleyin. Zamanını iyi kullanabilmesi için verdiğiniz ödevi parçalara ayırıp her parça için tahmini bir tamamlama süresi verebilirsiniz. Belirlenen zaman içinde ödevin büyük kısmını tamamladıysa , ödevini bitirmiş kabul edin.


Ödevini aldığından ve anladığından emin olun!


Disleksi olan öğrencilerden, ödevlerini doğru not alması için not defteri kullanmasını isteyin.


Ödevlerini sözlü olarak ifade etmeyin, tahtada yazılı olarak iletin ve silmek için not almasını bekleyin ya da yazılı bir kağıt olarak eline verin. Ödevlerdeki yönergelerin basit , net, anlaşılır olmasına özen gösterin.


‘’Ödev Defteri’’ kullanın!


İçinde sadece ödevlerinin yer aldığı bir ‘’ödev defteri’’kullanabilirsiniz. Bu sayede ÖÖG öğrencinin ödevlerini unutma ihtimali azalırken, organize olması kolaylaşır.


Ödevlerinde bilgisayar kullanmasına izin verin!


Bu yazım hatalarını ve okunaklı olmayan el yazısını telafi etmeye yardımcı olur. Hatta öğrencinin bilgisayarda bir yazıyı tamamlamasına ve daha sonra doğrudan size e-postayla göndermesine izin vererek, kayıp ya da unutulmuş ödevleri ortadan kaldırabilirsiniz.


İşlevsel ödevler verin!


ÖÖG olan bir öğrenciye uzun okuma ya da yazma ödevleri vermek, çocuğa bir şey katmayacağı gibi ders çalışmaya ve ödev yapmaya karşı olumsuz tutum geliştirmesine neden olur.


Bunun yerine bir sonraki derste anlatacağınız konunun terimlerini içeren bir araştırma veya yazma ödevi isteyebilirsiniz.


Konu tekrarını amaçlayan ödevlerde konunun analizini yapıp, parçalara ayırarak ödev verebilirsiniz.


Büyük punto ve büyük kağıtlar kullanın!


Ödevlerinde yazı puntosunun mümkün olduğunca büyük olmasına ve kullanabileceğiniz en büyük boyutlarda defter ya da kağıt kullanmaya özen gösterin.Bu durum çocuğun ödevi daha rahat yapmasını sağlarken eğlenmesine de olanak verir.


Kavram ve terim ödevleri verin!


Dislektik çocuklar kavramları ve terimleri anlamakta zorlanır. Bu nedenle ders öncesi hazırlanma ödevi verin.


Kavram haritaları kullanın böylece bilgiyi zihninde somutlaştırmasını ve doğru gruplandırarak bellekte depolamasını sağlamış olursunuz. Mümkünse kavram haritası oluşturma basamaklarını göstererek öğretin Öğrenciden kavram haritası oluşturmasını ya da boş formunu doldurmasını isteyebilirsiniz.


Tablo, grafik, diyagram ödevleri verin!


İki durumu ya da konuyu karşılaştırması gerekirse aynı sayfada bir kere de görebileceği tablolar , grafikler ve diyagramlar kullanmasını, bunlar üzerinde ki önemli yerleri işaretlemesini ya da yuvarlak içine almasını isteyebilirsiniz.


Ödevlerde görsel ve boya kullanın!


Konuyu görsellerle ifade etmesini ve renklendirmesini isteyin , çizim yapmak disleksili çocuğu rahatlatır ve konuya ilgisinin artmasına neden olur.

32 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Anne Babalara Öneriler

AİLEYE ÖNERİLER Öğrenme güçlüğü yaşayan çocukların akademik performansında ve sosyal hayatlarında daha hızlı gelişme göstermeleri için...

Çocuğunuzla kaliteli zaman geçirmenin ipuçları

Günümüzde, özellikle çalışan bir anne babaysanız ev yaşantınıza ayırdığınız zaman haliyle kısıtlıdır. Günlük telaşınız, rutinleriniz size...

Çocuk Yetiştirmede Anne-Baba Tutumunun Önemi

Çevremize baktığımızda çok sayıda çocuğuna söz geçiremediği için bunalmış anneler, istediği bir şey olmadığı için saatlerce ağlayan...

Comments


bottom of page