AİLEYE ÖNERİLER
Öğrenme güçlüğü yaşayan çocukların akademik performansında ve sosyal hayatlarında daha hızlı gelişme göstermeleri için erken tanı önemlidir. Bunu da aile, okul ve rehberlik servisi iş birliğiyle sağlamak mümkündür.
Çocuğunuzda disleksi belirtilerinde bazılarını fark ettiğinizde bu alanda uzman çocuk ruh sağlığı uzmanlarına ve özel eğitim merkezlerine başvurmak ilk adımdır.
Genel olarak organize olmakta, gününü planlamakta zorlandıkları için rahatlıkla uyabileceği günlük bir program oluşturmak hayatını kolaylaştıracaktır.
Ailecek kitap okuma saatleri oluşturarak çocuğunuza model olmak önemlidir.
Çocuğunuzla bol bol sohbet etmek, gününü anlatmasını istemek ona yardımcı olacaktır. Bu hem kelime haznesini genişletecektir hem de kendini ifade etme becerisi kazandıracaktır.
Çocuğunuzun başarı duygusuyla tanışması önemlidir. Bunun için yapacağı çalışmaları ya da görevleri parçalara bölmek işini kolaylaştıracağı gibi kendini başarılı görmesine de olanak sağlayacaktır.
Öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklar sıklıkla başarısızlıkla yüzleştikleri için yüreklendirilmeye ve ona olan güveninizi hissetmeye ihtiyaçları vardır. Bu sebeple başarılarını ve çabalarını takdir etmek gerekir.
Çocuğunuzu başkalarıyla kıyaslamak, özgüven eksikliğine neden olabilir. Önemli olan kendi performansına göre kendi içinde değerlendirmektir.
Çocuğunuzun konuları anlamakta zorlandığı zamanlarda öfkenizi kontrol etmek ve sabırlı olmak önemlidir.
Her çocuk özeldir. Bu sebeple çocuğunuzun güçlü yanlarını keşfedip bu alanlarda desteklemek önemlidir.
Çocuğunuzun ilgi alanına göre sosyal veya sportif faaliyetlere yönlendirmek hem benlik hem de fiziksel gelişimi açısından desteklemek önemlidir.
Çocuğunuzun ders çalışma ortamı mümkün olduğunca sade, aydınlık, uyaranlardan arınmış şekilde düzenlenmelidir.
Bir okuma metnini sesli olarak okumasını isteyerek, okuduğu esnada takip etmek ve hatalarını anında düzeltmek okuma hatalarının giderilmesinde yardımcı olacaktır. Ayrıca çocuğunuzla aynı anda sesli okuma yapmanız(eş sesli okuma) hem işitsel olarak hem görsel olarak uyarılmasını sağlayacak ve uyaran çeşitliliğini arttıracaktır.
Özel öğrenme güçlüğü yaşayan öğrencilerle işitsel ve görsel algı çalışmaları yapmak önemlidir. Bu çalışmalar öğrencinin dikkat ve odaklanmasını destekler.
Okunan metnin sonunda metnin içeriği hakkında sorular sormak ya da anlatmasını istemek okuduğunu anlama becerisini destekler. Ayrıca sıralama becerilerinde sorun yaşayan öğrenciler için, olayları sırasına uygun olarak anlatma becerisini de destekler.
Ders çalışırken dikkati ve odaklanmayı arttırmak için renkli kalemler kullanmak, hatırlatıcı notlar yazmak, büyük harf kullanmak faydalı olacak aynı zamanda çocuğun ilgisini arttıracaktır.
Özel öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklar, öğrendiği bilgiyi akılda tutma ve geri çağırmada zorlandıkları için günlük tekrarlar çok önemlidir.
Ders çalışırken mümkün olduğunca çalışılan konuyu somutlaştırmak (nesne ve görselleri dâhil ederek çalışmak)kolay öğrenmesine ve akılda tutmasına yardımcı olur.
Çocuğunuzla çalışmanızın hem öğretici hem de ilgi çekici, eğlenceli hale gelmesi için bilgisayardan yararlanılabilir. Elektronik kitap okuyucular, elektronik sözlükler, bilişsel oyunlar vb. yararlı olacaktır.
Çocuğunuzun gün içinde yapacaklarını kolay bir şekilde planlayabilmesi için ajanda kullanması ya da hatırlatıcı notlar alması konusunda yönlendirmek önemlidir.
Günlük hayatta çocuğunuza vereceğiniz yönergelerin kısa ve anlaşılır olması önemlidir. Mümkün olduğunca dolaylı anlatımlardan kaçınmak gerekir.
Hayatlarında mutlaka görev ve sorumlulukları olmalıdır. Ancak önemli olan yapabilecekleri, başarı hissiyle güdülenebilecekleri sorumluluklar olmasıdır. Bu özgüveni destekleyecektir.
Kommentare